Geschiedenis

Rond 1910 was Den Haag sterk aan het uitbreiden. En alhoewel Den Haag niet zomaar op Loosduinens grondgebied kon gaan bouwen, was er vraag naar meer woningen en richtte de gemeente zich op dit gebied. In het kader hiervan stelde de gemeente in 1911 het uiteindelijke 'Plan tot Uitbreiding van 's-Gravenhage' van architect H.P. Berlage vast. Loosduinen behoorde niet tot Den Haag en de gemeente had hier net zo weinig te zeggen als elke andere particulier. De annexatie van Loosduinen op 1 juli 1923 vormde de aanleiding tot het bouwen van een Haagse wijk op Loosduinens grondgebied. Het plan Berlage is vrijwel volledig uitgevoerd. Als enige grote afwijking is het tweede gemeenteziekenhuis op het eind van de Goudsbloemlaan bij de Sportlaan nooit gebouwd. Den Haag wilde dat de Bloemenbuurt een verzorgde en aantrekkelijke uitstraling had en stelde strikte eisen aan de huizenbouw. Hierdoor vergaarde de  buurt het beoogde uiterlijk.

In 1942 werd de wijk getroffen doordat de Tweede Wereldoorlog op dat moment een gunstige wending voor de geallieerden had genomen. De toenmalige Duitse bezetters vreesden een invasie vanuit Engeland van de geallieerden, wat leidde tot de aanleg van de alom bekende Atlantikwal  langs de Hollandse kuststreken. In het noordelijk deel van de Bomen en Bloemenbuurt zou een veertig meter brede en tien meter diepe tankgracht komen, waarachter zich o.a. bunkers en radarposten van de Duitsers zouden bevinden. In november 1942 werd de wijk hiervoor noodgedwongen ontruimd. Deze mensen werden elders in de stad ondergebracht, ook bij vreemden. Veel huizen in het noorden van de Bloemenbuurt werden gesloopt, al het puin werd gestort op het Stokroosplein en het merendeel van de raamkozijnen, deuren, spijkers en al het resterende bruikbaar materiaal ging naar Duitsland.

 De Bomen- en Bloemenbuurt kwam als een van de zwaarst getroffen wijken uit de oorlog. De architect W.M. Dudok stelde de plannen voor wederopbouw op. Hij wilde geen herstel van het oude, want de eerder gebouwde wijken hadden volgens hem wel de aantrekkelijkheid, maar waren nogal eentonig en het ontbrak aan variatie. Het scheppen van ruimte wat de Duitsers hadden veroorzaakt, wilde hij behouden. In de open strook, die was ontstaan bij het creĆ«ren van de Atlantikwall, wilde hij groenvoorzieningen aanleggen zoals plantsoenstroken met waterpartijen, die omringd werden met contrasterende hoogbouw. In het westelijk plantsoen zou een nieuw Rode Kruisziekenhuis gebouwd worden. De Segbroeklaan zou een nieuwe doorgaande verkeersweg vormen.

Geografisch  kader

Bloemenbuurt-Oost bevindt zich in de wijk Bomen- en Bloemenbuurt, wat een onderdeel is van het stadsdeel Segbroek in Gemeente Den Haag . Deze wijk is gebouwd tussen 1911 en 1923, grenzend aan het Valkenboskwartier, de Vruchtenbuurt en de Vogelwijk. Aan de rand stroomt de Haagse Beek in de vorm van vijverplantsoenen. Het is een vooroorlogse woonwijk die nog nauwelijks is aangetast door veroudering, noch veranderd door stadsvernieuwing en/of herstructurering.