Leefbaarheid

Definitie van Leefbaarheid

Om deze deelvraag goed te kunnen beantwoorden, moeten we eerst het begrip ‘leefbaarheid’ duidelijk definiëren. De leefbaarheid is een vrij vaag begrip, het kan meerdere dingen betekenen. Wat er over het algemeen mee bedoeld wordt is de sfeer in de buurt. Door bepaalde gebeurtenissen, zoals een overval of een moord, kan de subjectieve sociale veiligheid onder bewoners in een buurt omlaag gaan. Doordat de subjectieve sociale veiligheid omlaag gaat, gaat de leefbaarheid ook omlaag. Mensen zijn minder tevreden over hun buurt en voelen zich niet veilig. De leefbaarheid kan onderverdeeld worden in een fysieke en een sociale kant. De fysieke kant is de uitstraling van de buurt: schoon/vervuild, veel/weinig groen, goed/slecht onderhouden. De sociale kant gaat vooral om de sfeer, sociale cohesie en het gevoel van veiligheid in de buurt.

In andere woorden is de leefbaarheid van een buurt de aantrekkelijkheid van een gebied voor bewoners en/of werkenden. In het woordenboek staat de definitie van de leefbaarheid als ‘geschikt om erin of ermee te kunnen leven’. Dit is echter een nogal algemene definitie, terwijl wij leefbaarheid betrekken op de buurt Bloemenbuurt-Oost. In ons geval kan je leefbaarheid dus beschrijven als het gevoel van tevredenheid onder de buurtbewoners.

Leefbaarheid van Bloemenbuurt-Oost

We kunnen wel zeggen dat de leefbaarheid van Bloemenbuurt-Oost redelijk goed is. Allereerst is de buurt aantrekkelijk om te wonen. De bereikbaarheid is zeer goed omdat de buurt gelegen tussen twee doorgaande wegen, de Segbroeklaan/Sportlaan en de Laan van Meerdervoort. De huizen zijn van goede kwaliteit en worden ook goed onderhouden. De buurt is groen, schoon en er zijn weinig leegstaande huizen. De gemeente investeert in de buurt door middel van verschillende projecten. Ze zijn onder andere bezig met de buurt een mooier uiterlijk te geven door nog meer groen te plaatsen en het terugdringen van overlast door zwerfvuil.[1]         

Bovendien is het ook een veilige buurt om te wonen. Er zijn weinig criminele incidenten en het gevoel van veiligheid onder de bewoners is hoog. Dit behandelen we uitgebreider in de komende hoofdstukken.

De buurt is daarentegen niet zo sfeerrijk en de sociale cohesie is ook niet erg groot. Uit ervaring kunnen wij zeggen dat het heel erg verschilt per straat. Op bepaalde plekken wonen veel ouderen waardoor er simpelweg niet zoveel te doen is en er niet zoveel interactie tussen bewoners plaatsvindt. In andere straten wonen veel gezinnen met kinderen die graag bij elkaar op bezoek komen. Doordat er veel gezinnen en ouderen wonen is het een vrij rustig gebied. Overdag werken de ouders en gaan de kinderen naar school. ’s Avonds is de buurt ook erg rustig en burgerlijk. Midden in de nacht zie je hier eigenlijk helemaal niemand op straat, ondanks dat het in ‘de grote stad’ ligt en ook nog eens relatief dicht bij het centrum. De meeste mensen hebben wel af en toe contact met de buren: je maakt even een praatje of zegt elkaar gedag op straat. Ook zijn er vaak buurt- en straatfeesten georganiseerd door de buurt zelf, maar die vinden niet door de hele buurt plaats. Er zijn dus veel onderlinge verschillen in de buurt. Toch is het niet zo dat er veel asociale bewoners zijn die overlast veroorzaken. Er zijn wel gevallen bekend van hangjongeren op het Goudenregenplein die overlast veroorzaken, maar er. zijn weinig incidenten van grote omvang Doordat er positief over de buurt gedacht wordt, de buurt een nette, mooie uitstraling heeft en het er ook veilig is, kunnen we zeggen dat de leefbaarheid van Bloemenbuurt-Oost goed is.